Aston Martin

Het Engelse Aston Martin, producent van exclusieve personenwagens, kent een zeer bewogen geschiedenis. Ingenieur Robert Bamford en Lionel Martin begonnen in 1914 met de bouw van de eerste auto. Met deze auto won Martin de Aston Clinton Hillclimb. Uit deze samenvoeging van Aston en Martin ontstond zo de naam voor het automerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de productie stil waarna het merk nieuw leven werd ingeblazen door Louis Zborowski.

Dit zorgde niet voor veel succes, want nadat Robert Bamfort in 1920 vertrok, besloot Lionel Martin vier jaar later hetzelfde. Het merk ging failliet en moest door een aantal investeerders worden overgenomen. Een aantal jaar later werd het merk wederom verkocht, ditmaal weer door liquiditeitsproblemen.

Pas in 1936 werd besloten om personenauto’s te maken voor de openbare weg. Na een lang sluimerend bestaan en meerdere wisselingen van eigenaren, was het eerste model dat voor echte bekendheid zorgde de DB4 Grand Touring in 1958. De opvolger, de DB5, werd uiteindelijk gebruikt in de James Bond-film Goldfinger wat het merk wereldwijde faam bezorgde.

Ondanks de publiciteit zorgde de oliecrisis in de jaren ’70 voor tegenvallende resultaten. Ford kocht in 1987 75% van de aandelen en in 1993 de resterende 25%. Het merk werd ondergebracht bij dezelfde maatschappij als Volvo, Land Rover en Jaguar: de Premier Automotive Group. Door flink te investeren worden er later twee nieuwe fabrieken geopend.

Dankzij de financiële impuls na de overname door Ford wist Aston Martin weer eigenzinnige auto’s te maken zoals de Aston Martin V8 Vantage, de DB9, de Vanquish V12 en nog andere waanzinnige sportieve auto’s. Ook wist het merk terug te keren in de racerij. Het kondigde in 2003 aan weer deel te nemen met een nieuwe divisie onder de naam ‘Aston Martin Racing’.

Ook in de modernere films zijn James Bond en Aston Martin nog steeds stevig met elkaar verbonden. In Casino Royale en Skyfall werden de wagens nog steeds gebruikt, wat het bezitten van een Aston Martin nog een stukje gaver maakt.

Het scala van Aston Martin bestaat exclusief uit sportieve modellen die, afhankelijk van het model, in beperkte oplages zijn gemaakt. Dat maakt het bezitten van een Aston Martin nog leuker. Graag helpen wij van Ibalo u bij het vinden van uw droom Aston Martin.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN
ONZE NIEUWE AUTO’S?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Ibalo. Maakt u zich geen zorgen, we gaan niet allemaal reclame sturen. Enkel en alleen als we echt iets bijzonders te melden hebben.