Alfa Romeo staat van origine bekend om haar legendarische sportwagens. Het Italiaanse merk met een sportief imago maakt tevens sportieve gezinsauto’s, coupés en cabrioletten en heeft inmiddels een sterke reputatie opgebouwd. Met een jaarlijkse productie van zo’n 150.000 auto’s per jaar is Alfa Romeo na Fiat het grootste Italiaanse automerk.

Alfa Romeo begint in 1910 als ALFA, een afkorting voor Anonima Lombarda Fabbrica Automobili en doet het eigenlijk direct vanaf het begin fantastisch op het racecircuit. Rond 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, belandt het merk in handen van een Italiaanse staatsholding, die deze vervolgens weer weet door te verkopen aan pomp- en compressorfabrikant, Nicola Romeo.

Romeo had eigenlijk helemaal niets met auto’s, maar was succesvol met het fabriceren voor de oorlogsindustrie en had extra ruimte nodig. Hij kocht de aandeelhouders uit en kreeg het volledige bedrijf in handen om vervolgens tractoren, vliegtuigmotoren en spoorwegmateriaal te maken.

Pas in 1919 werd overwogen om weer auto’s te maken, de oorlogsindustrie was namelijk inmiddels volledig ingestort. Nicola Romeo hernoemt het bedrijf in 1920 naar ‘Alfa Romeo’ en bouwt de Torpede 20-30HP, de eerste auto onder de nieuwe bedrijfsnaam. Om het nieuwe merk bekendheid te geven besluit hij om deel te nemen aan races. Bestuurder Giuseppe Campari wint meteen de race van Mugello en de verkopen begonnen te groeien.

Een aantal jaar later kreeg Alfa Romeo het voor elkaar om Vitorio Jano te overtuigen om Fiat te verlaten en over te stappen naar Alfa Romeo. De legendarische P2 werd ontworpen waarmee Alfa Rome zeven jaar lang de Grand-prix domineerde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beleefde het bedrijf een verschrikkelijke periode. De fabrieken werden tot driemaal toe gebombardeerd en de productie van luxevoertuigen is geen optie meer. Het bedrijf begint aan kleinere modellen zoals de Giuletta en de Berlina, tot op heden nog steeds populaire tweedehands auto’s.

Ook nadat het merk na de oorlog weer begint aan de racerij laat het zien dat zij de baas zijn. Ze winnen het allereerste Formule 1-wereldkampioenschap en doen dat het jaar daarop dunnetjes over.

Over de jaren heen heeft Alfa Romeo een ijzersterke reputatie opgebouwd als voorloper op het sportieve gebied en dat is ook zeker terug te zien in de auto’s voor op de openbare weg. Mocht u op zoek naar een Alfa Romeo helpen wij u graag bij het vinden van uw droomauto!


OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN
ONZE NIEUWE AUTO’S?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Ibalo. Maakt u zich geen zorgen, we gaan niet allemaal reclame sturen. Enkel en alleen als we echt iets bijzonders te melden hebben.