Ladies and Gentlemen; we got him. De enige Mercedes-Benz SEL 6.3 Pininfarina coupé. Als specialist in unieke sportieve auto’s waren wij er snel bij toen we te horen kregen dat deze combinatie tussen Duitse gründlichkeit en prikkelend Italiaans lijnenspel in de verkoop kwam. De auto is een echte ‘barnfind’ en in on-gerestaureerde originele conditie. Zoals u kunt verwachten van een on-gerestaureerde auto uit 1970 zit er wel wat werk aan. Maar ondanks de lange stilstand was het ‘tikken en lopen’ en werkte ook de luchtvering nog perfect. Dat bevestigt maar weer eens de Duiste bouwkwaliteit. Sindsdien zijn we deze one-off liefdevol aan het klaarmaken voor het Concours d’Elegance, dit jaar in september. Wij heten u daar van harte welkom om deze gedestineerd grijze coupe te komen bewonderen.



Het verhaal achter deze auto kent zijn oorsprong in Nederland, het betreft dus een origineel Nederlandse auto. In 1969 vraagt een vermogende Nederlandse ondernemer, tevens auto fanaat, Mercedes-Benz een speciale versie te maken van de 300 SEL 6.3. Mercedes-Benz wilde hier niet zijn handen aan branden. Maar dat gold niet voor Sergio Pininfarina, wiens ontwerphuis voor verschillende merken speciale versies ontwierp. De meest bekende designs zijn te vinden bij onder meer Ferrari, Lancia en Alfa-Romeo.


De basis is een Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 met typeaanduiding W109. Erich Waxenberger, een test ingenieur van Mercedes-Benz, stopt de 6.3 V8 uit de veel grotere 600 in een 300 SEL, die tot dan toe alleen als 6-cilinder leverbaar is. Hierbij begint hij eigenlijk de trend van performance sedans zoals we nu kennen van bijvoorbeeld een M5 of een AMG-model. En performance was het want de V8 levert 250 pk en 510 Nm. Dit zorgt ervoor dat Benz in 6,5 seconden naar de 100km/h gaat en een top bereikt van 220 km/h. Daarmee was deze luxe sedan sneller dan een Porsche 911 s of een Jaguar E-type. Standaard wordt de auto geleverd met o.a. airco, luchtvering, sperdifferentieel en elektrische ramen.


In totaal worden er 6.526 stuks gebouwd, slechts één daarvan wordt bij levering direct op transport gezet naar de meester Pininfarina. Hoewel de wielbasis, de totale lengte en de hoogte van de deuren gelijk bleven ontwerpt Pininfarina een compleet andere auto. Zo plaatsen ze een geheel nieuw dak, komt de voorruit meer naar achteren en de achterruit meer naar voren. De A en C-stijlen worden schuiner gezet waardoor het dak 3 centimeter lager is dan het origineel. Al het plaatwerk vervaardigen de ambachtslieden met de hand. De totale prijs lag rond de 400.000 gulden wat in 1970, nog meer dan nu, een mega bedrag was.


Een kenmerkend Pininfarina-designkenmerk is de sleuf die langs de zijkant loopt en die we in latere modellen zoals de Ferrari 400 weer terugzien. De hand van de design-meester in deze sport-limousine keert ook in andere en latere auto’s terug. Denk bijvoorbeeld aan de Fiat 130 Coupe maar vooral de Rolls-Royce Camargue waarvan de C-stijl en het front een opmerkelijke gelijkenis kennen. Deze drie auto’s werden allemaal in het Pininfarina-atelier getekend. Hoewel sommigen beweren dat Pininfarina de Mercedes-Benz als studie model gebruikte voor de Camargue. Hebben wij uit bronnen gehoord dat het ontwerp van de Camargue er eerder was, alleen bleef dit een poos op de plank liggen bij Rolls-Royce.


Binnen in de sportcoupé zijn vooral de kleuren te herleiden tot Pininfarina en de jaren zestig, zoals de combinatie van bruin leder met groen tapijt. Fascinerende details in het interieur zijn ook de zorgvuldig afgewerkte hemelbekleding en de ingenieuze draaiknop achterin waarmee u de klapruitjes achterin opent en sluit



In 1973 is er een verkoop advertentie van Hessing van deze auto. Dat zou betekenen dat de eerste eigenaar de auto zo'n 3 jaar heeft gehad. Menigeen vermoedde dat het moest gaan om wijlen Freddy Heineken, maar dit heeft de familie van de toenmalige eigenaar ontkracht. De tweede eigenaar was de heer Pilaar, zijn zoon heeft contact met ons opgenomen. De derde eigenaar is de heer P. Joosten van het gelijknamige autobedrijf. Nu is de auto van ons autofanaten van Ibalo Sportscars; van ons mag iedereen weten dat deze Duits/Italiaanse sportcoupé bij ons wordt geprepareerd om de 250 paardenkrachten binnenkort weer te kunnen loslaten op het asfalt (6,5 sec 0-100).


Wij vinden het leuk om zo veel mogelijk informatie te ontvangen over deze auto. Heeft u bijvoorbeeld extra informatie of een oud tijdschrift waar die instaat dan komen we graag in contact met u.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN
ONZE NIEUWE AUTO’S?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Ibalo. Maakt u zich geen zorgen, we gaan niet allemaal reclame sturen. Enkel en alleen als we echt iets bijzonders te melden hebben.

website realisatie door diezit.nl